Overslaan en naar de inhoud gaan
competitie

Intentie uitspelen competities

Badminton Nederland heeft naar aanleiding van de persconferentie van het kabinet op 14 januari jl. besloten om de lopende competities (nog) door te laten gaan zodra dit is toegestaan. Het streven is om de competities uit te spelen. Om dit te realiseren wordt de competitieperiode verlengd. Het besluit over de voortgang van de competities betreft de Bondscompetitie, de doordeweekse competitie (DDW) en de jeugdcompetitie.

(bron: badminton Nederland)

Toelichting
We hebben een aantal afwegingen gemaakt om tot dit besluit te komen. Sinds 15 januari jl. is het toegestaan om weer te trainen waardoor de conditie weer op peil kan worden gebracht. De competitieperiode moet wel worden verlengd om alle wedstrijden te kunnen spelen. Dit dient binnen een redelijke termijn te gebeuren zodat de voorbereidingen op het competitieseizoen 2022/2023 tijdig kunnen starten. Mogelijk zal deze verlenging voor een deel van de verenigingen problemen opleveren aangaande de zaalhuur. In deze gevallen gaan wij samen met de vereniging op zoek naar oplossingen.

Daarnaast is het uitspelen van de competitie in onze ogen de meest eerlijke manier om tot een representatieve eindstand te komen. Mocht dit uiteindelijk niet haalbaar blijken te zijn, maar is wel 80% of meer van de wedstrijden gespeeld, dan zal de promotie- en degradatieregeling worden toegepast. Meer info over 80%-regeling kun je vinden in de uitvoeringsregeling van dit seizoen.

Scenario’s
Op basis van de persconferentie van vorige week hebben we een aantal scenario’s uitgewerkt voor een herstart op 26 januari, 2 februari, 9 februari en 16 februari. Bij de scenario’s gaan we uit van een persconferentie op dinsdag, waarna we vanaf de volgende dag competitie mogen spelen. Voor de Eerste Divisie hebben we een apart scenarioplan gemaakt omdat er in de Eerste Divisie 18 speelrondes zijn en er andere termijnen gelden met betrekking tot inschrijven en terugtrekken.

De Eredivisie valt onder de topcompetities en wordt uitgespeeld volgens het opgestelde programma.

Eerste Divisie
In de Eerste Divisie was oorspronkelijk in het weekend van 19 en 20 februari de laatste speelronde gepland. Dit hebben we nu verplaatst naar 23 en 24 april. Eventuele promotie/degradatiewedstrijden die gespeeld moeten worden, worden in het weekend van 30 april en 1 mei gespeeld. De uiterste herstartdatum voor de Eerste Divisie is 16 februari.

Bekijk hier de scenario’s voor het uitspelen van de Eerste Divisie.

Tweede Divisie en lager, DDW- en jeugdcompetities
Indien de herstart niet voor 9 februari kan plaatsvinden, wordt de competities definitief gestopt. De uiterste datum waarvoor de competities moet zijn afgerond is 27 maart. Het is na deze datum niet meer mogelijk om de competities uit te spelen, omdat er dan onvoldoende tijd is om er tijdig voor te zorgen dat de voorbereidingen voor het volgende seizoen in gang te zetten en af te ronden. Hieronder vallen onder andere het maken van de indelingen en voor de verenging het aanvragen van zaalhuur.

Bekijk hier de scenario’s voor het uitspelen van de Tweede Divisie en lager, DDW- en jeugdcompetitie.

Inschrijving voor het seizoen 2022/2023
Voor de Eerste Divisie geldt dat de teams zich terug kunnen trekken tot 15 mei. Deze teams schrijven zich niet in, maar trekken zich terug. Voor de overige divisies en competities geldt dat er bij de scenario’s wordt uitgegaan van de sluiting van de inschrijving voor de competitie van 17 april om alles organisatorisch rond te krijgen. 

Toernooien
Het verlengen van de competitie heeft consequenties voor een aantal toernooien, omdat spelers in de competitie in actie komen en niet op toernooien kunnen spelen. We treden in contact met de desbetreffende verengingen om samen te kijken wat de mogelijkheden zijn.

De volgende toernooien staan gepland in weekenden waarvoor nu speelrondes voor de competitie worden ingeruimd:

• Master Amersfoort, 19/20 maart
• Master Almere, 9/10 april

• Junior Master Almere, 2/3 april

Kijk op onze overzichtspagina Badminton & Corona voor alle actuele info.

Voor meer informatie en vragen kun je contact opnemen met Joan Peeters via jpeeters@badminton.nl of tel: 06-28570321.